×

Figyelmeztetés

The form #3 does not exist or it is not published.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Hódmezővásárhely
Dr. Rapcsák András út 49.
6800

Telephely:
6800 Hódmezővásárhely, Kishomok, Szegedi útca 46.
(Szegedi útca és Polgár utca sarka / kereszteződése.)


Telefon: +36 62/533-934
Mobil: +36 20 457 6522
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

szalma brikett 3Tanácsok szalmabrikettel való tüzeléshez

BRIKETT HASZNÁLATA KÁLYHÁBAN, CSERÉPKÁLYHÁBAN, KANDALLÓBAN

A tűzifához hasonló módon kell a szalmabrikettet használni, de a tűztérbe a fánál megszokott mennyiség körülbelül egyharmadát kell betölteni. Semmiképpen se úgy tüzeljünk, mint ahogy azt a fával megszoktuk. Ellenkező esetben a tüzelőberendezés túlhevülhet, mivel nagyon hatékony és magas fűtőértékű anyaggal tüzelünk a szalmabrikett esetében. A tüzelőberendezés ajtaját illetve levegőnyílásait csak a szalmabrikett teljes meggyulladása után szabad minimumra lezárni, akkor, amikor a szalmabrikett kékes lánggal izzik. Fontos, hogy ezek a préselt fűtőanyagok, mint a szalmabrikett, izzik és nem ég, mint a fa, ezért is olyan hatékony és hosszan tartó meleget biztosít.

SZALMABRIKETT HASZNÁLATA VEGYESTÜZELÉSŰ KAZÁNOKBAN

A szalmabrikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegőelállításhoz a huzatszabályozót úgy kell beállítani, hogy a levegő egy része mindig felülről jusson a tűztérbe. Az alsó levegő mennyiségét viszont csökkenteni kell, de teljesen elzárni sosem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a szalmabrikett a tűztérben átizzott.

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív

Hogyan kell a szalmabrikettet begyújtani?

Ugyanúgy szükséges kellék az apróra vágott fadarabok és papír. Fontos, hogy izzítani kell a brikettet és nem égetni és nem kell jól megrakni, mint a fát.

Mennyi szalma brikett szükséges egy begyújtáshoz?

Kis darabokkal kell kezdeni és miután kellően izzik és kékes lánggal ég, utána lehet adagolni a többit, de lényeges, hogy kis mennyiség is nagyon hatékony és inkább fokozatosan adagoljuk.

A szalmabrikett begyújtása után mennyi idő múlva lehet lezárni a levegőnyílást?

Begyújtástól számított kb. 15-20 perc elég szokott lenni ahhoz, hogy a szalmabrikett izzása megfelelő legyen. Minden oldalon kék lánggal kell égnie a brikettnek, ezután lehet a levegőnyílást lezárni a minimumra, hogy izzani kezdjen a brikett. A szalmabrikett égése illetve izzása alatt nem szükséges újabb brikettet rárakni a tűzre, csak ha már a leégés a végéhez közeledik. Ezért gazdaságos, és kis mennyiség is nagyon hatékony a fűtőértéke miatt.

Milyen tüzelőberendezésben lehet tüzelni a szalmabrikettel?

Kazán, cserépkályha, kandalló, kályha, teatűzhely, faelgázosító kazán, igen, minden olyan tüzelőberendezésben lehet vele tüzelni, amely fatüzelésre vagy széntüzelésre alkalmas. A lényeg, hogy az ajtók, levegőadagolók jól működjenek, mivel a szalmabrikett begyulladása után izzítani kell, mint a szenet, és ehhez minimális levegő hozzáadása kell, hiszen a brikettek nedvességtartalma 4-6% (töredéke akár a száraz fáénak is), így a jól záródó ajtók nagyon fontosak ahhoz, hogy jól tudjuk szabályozni a tűztérbe jutó levegő mennyiségét.

A képződött hamut hova lehet helyezni?

A kertben beásható a növények alá, vagy kihűlés után a szeméttárolóba is kerülhet. Nagyon hatékony a ház körüli kiskertben. Fontos, hogy a brikettel történő fűtés esetén csekély mennyiségű hamu képződik, ami környezetbarát.

Alkalmazható vegyesen a tűzifa a szalmabrikettel?

A nedves tűzifa égéséhez több levegő szükséges, azaz jobban nyitva kell hagyni a tüzelőberendezés ajtaját, ami a teljesen száraz szalmabrikett esetén gyorsabb leégéséhez vezethet. Összességében a 20 -30% nedvességtartalmú tűzifa rontja a hatásfokát a szalmabrikett 6-15% nedvességtartalmának. Tudni kell, hogy a tűzifa magas nedvességtartalma miatt, az égés során először a benne lévő vizet párologtatja el, erre használva az energiát, míg a brikett alacsony nedvességtartalma miatt erre nincs szükség, az egyből az Ön otthonát fűti. Fontos, hogy szalmabrikett esetében időnként felváltva fával is tüzeljünk a szalmabrikett cellulóz tartalma miatt.

Szalmabrikett

A szalmabrikett egy 100%-ban természetes és megújuló alapanyagból készített fűtőanyag. Tiszta és környezetkímélő fűtést biztosít. A készítés technológiájából adódóan nem lehet magasabb a nedvességtartalom 15%-nál. (frissen kivágott tűzifa KB 40-50%)

Legújabb cikkeink

Search